Türk Ticaret Kanunu’nda (“TTK”) sermaye artırımına ilişkin olarak öngörülen yollardan yeni sermaye taahhüdü yoluyla artırım ve iç kaynaklardan artırım konularına ilişkin yazımız için; (Bkz…). Bu yazımızda şarta bağlı sermaye artırımından bahsedeceğiz.
3) Şarta Bağlı Sermaye Artırımı
Bu sermaye artırım yolunda sermaye değişken bir yapıdadır. Bazı anonim şirketlerde tercihe bağlı olarak genel kurul, yeni çıkarılan tahviller veya benzeri borçlanma araçları nedeniyle, şirketten alacaklı olanlara veya çalışanlara, değiştirme veya alım haklarını kullanmak yoluyla yeni payları edinme hakkı sağlayabilmektedir. Bu doğrultuda, hak sahipleri değiştirme ve alım haklarını kullandıklarında sermaye de artmış olmaktadır. Bu tür bir sermaye artırımında genel kurul ya da yönetim kurulu onayına ihtiyaç olmamakla birlikte, aşağıdaki şartların mevcut olması gerekmektedir:
– Şarta bağlı her sermaye artırımına ilişkin esas sözleşmeye ayrı bir hüküm konulmalı ve artırım gerçekleştiği zaman bu hüküm sözleşmeden çıkarılmalıdır.
– Şarta bağlı sermaye artırımına ilişkin esas sözleşmede yer alan hüküm tescil edilmelidir.
– Değiştirme ve alım hakları, hak sahiplerinin yazılı beyanıyla kullanılmış olmalıdır.
– İhraç edilen pay senetleri öncelikli olarak pay sahiplerine mevcut payları oranında önerilmelidir. Haklı sebepler varsa pay sahiplerinin öneriye muhatap olma hakkı sınırlandırılabilir veya kaldırılabilir.
– Diğer yollarla sermaye artırımları için hazırlanan yönetim kurulu beyanıyla aynı içeriğe sahip bir beyanname düzenlenmelidir.
– Esas sözleşme şarta bağlı sermaye artırımına uygun hale getirilmeli ve sözleşme değişikliği üç ay içinde tescil edilmelidir.
– Şartlı olarak artırılan sermayenin toplam itibarî değeri sermayenin yarısını aşmamalıdır.
Hukuk Desteği
Merhaba.ben markette çalışıyordum kasada şüpheli hareketlerin var kasadaki fişleri alıyorsun diye iftira attilar hic bir suçum olmadığı halde işten kendi isteğinle ayrıl bi işlem yapılmasın hakkında dediler işyerinden o an ki psikolojiyle işten istifa ettim.bu konuyla ilgili ne yapabilirim
Merhabalar, Haklı nedenle feshe dayalı dava açıp işçi alacaklarından doğan tazminat haklarınızı talep edebilirsiniz ancak dava açmadan önce arabulucuya başvurma zorunluluğunuz vardır. Konu arabulucuyla çözülemezse dava açmanız durumunda mahkeme ilgili kamera kayıtlarını da görmek isteyecektir. Bilginize…