İŞ YERİ KİRALARINDA %25 ARTIŞ SINIRI UYGULANABİLİR Mİ?

Bir önceki yazımızda (Bkz.) Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren yeni düzenleme gereği, kira artışlarına getirilen sınırdan söz etmiştik. Bugünkü yazımızda konuya, anılan %25 sınırının iş yeri kiraları için uygulanıp uygulanamayacağı hususuyla devam etmekteyiz.

Türk Borçlar Kanunu’na (“TBK”) eklenen geçici madde şu şekildedir: “Konut kiraları bakımından bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih ilâ 1/7/2023 (bu tarih dâhil) tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde yirmi beşini geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde yirmi beşin altında kalması halinde değişim oranı geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersizdir. Bu fıkra hükmü, 344 üncü maddenin ikinci fıkrası uyarınca hâkim tarafından verilecek kararlar bakımından da uygulanır.”

Madde lafzı incelendiğinde yeni düzenlemenin konut kiralarıyla sınırlı olduğu ve böylelikle iş yeri kiralarının kapsam dışı bırakıldığı açıkça görülmektedir. Başka bir deyişle, iş yeri kiralarında %25’lik sınır söz konusu olmayacak, TBK’da yer alan ilgili diğer hüküm oranında artış uygulanacaktır.

Bu durumda iş yeri kiralarında TBK m.344 “(1) Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. (2) Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.” düzenlemesinin uygulama alanı bulacağı söylenebilecektir. Hal böyle olunca iş yeri sahibi tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamanın üzerinde bir artış isteyemeyecektir. Örneğin; açıklanan oran %39,33 ise -iş yerleri için- %25’in üzerinde de olsa en fazla bu oranda bir artış uygulanabilecek olup 39,33’ün üzerinde bir artış yapılamayacaktır.

https://hukukdestegi.com/tr/2022/07/01/10-yillik-kiracinin-tahliyesi/
https://hukukdestegi.com/tr/2022/06/27/ev-sahibi-kiraciyi-cikarabilir-mi/
https://hukukdestegi.com/tr/2020/07/13/kira-tespit-davasi/

                                                                                                          Hukuk Desteği

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir