Bir önceki yazımızda elektronik ticaret sektöründe rekabeti ihlal edici ayrımcılık uygulamalarından bahsetmiştik. Bu yazımızda en çok kayırılan müşteri kayıtlarına yer vereceğiz.
En Çok Kayırılan Müşteri Koşulu (MFN/MFC) Uygulamaları
En çok kayırılan müşteri koşulu, herhangi bir müşteriye sağlanan olumlu koşulların, sözleşmesinde en çok kayırılan müşteri kaydı yer alan müşterilere de yansıtılması olarak tanımlanabilir. En çok kayırılan müşteri koşulu, yakın zamanda Dikey Anlaşmalar Kılavuzu’nda düzenlenmekle birlikte Türk Rekabet Hukuku’nda yer almaya başlamış bir kavramdır. Somut olayın niteliğine göre, sözleşmelerde yer alan bu kayıtlar rekabet ihlallerine sebebiyet verebilmektedir.
Örnek Kararlar
Booking Kararı
En iyi fiyat uygulaması adı altında Booking.com’un konaklama firmalarına başka platformlarda daha düşük fiyat vermelerin yasaklayan sözleşme hükümlerinin rekabeti ihlal edici eylem olduğu yönündeki başvuruda Kurul; “…ilgili hükümler nedeniyle rakip platformlar, daha düşük komisyon karşılığında konaklama tesislerinden daha uygun oda fiyat ve koşulları ve daha fazla kontenjan alamamakta, böylece rakiplerin Booking ile rekabet etme imkanları kısıtlanmaktadır” diyerek söz konusu en çok kayırılan müşteri kaydının rekabet ihlali olduğu sonucuna ulaşmıştır.
Avrupa Komisyonu’nun (EC) E-Book Kararı
Yayıncı kuruluşlar ile Apple’ın, e-kitap fiyatlarını yükseltmek amacıyla toptan satış modelinden acentelik sistemine geçiş için gizlice anlaştıkları iddiaları üzerine Avrupa Komisyonu, geleneksel toptan satış modelinde, yayıncı kuruluşların perakendecilere toptan fiyattan e-kitapları sattığını, perakendecilerin de kendi kar paylarını belirleyerek, e-kitapların müşterilere yeniden satışını gerçekleştirdiğini, dolayısıyla e-kitapların son kullanıcıya satış fiyatını perakendecilerin belirlediğini, acentelik modelinde ise, e-kitapların perakende fiyatlarını yayıncı kuruluşların belirlediğini, Apple ve Amazon gibi perakendecilerin ise yapılan satış üzerinden komisyon aldığını ifade etmiştir. Somut olayda, yayıncı kuruluşlar tarafından, belirli bir e-kitap için diğer perakendeciler üzerinden tüketicilere sunulan fiyatların, Apple (iBookstore) üzerinden sunulan fiyatlara eşlenmesi gerektiğinden, söz konusu acentelik anlaşmalarının, e-kitap fiyatlarını yükseltme çabalarının bir parçası olduğu ve perakende düzeyinde fiyat rekabetinin dışlandığı kanaatine varmıştır.
Hukuk Desteği