Gelişen teknolojiyle beraber hükümetler yeni uygulamalarla çağın gidişatına uyum sağlamaya çalışmaktadır. Bu doğrultuda elektronik ortamda gerçekleştirilmeye başlanan birçok uygulamadan birisi de e-fatura uygulamasıdır.
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (“GİB”) yeni düzenlemesi gereğince 10 milyon TL ve üzeri brüt satış cirosuna sahip tüm şirketler, 31 Aralık 2015 tarihine kadar e-fatura sistemine geçiş yapmakla yükümlüdür. 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle anılan şirketler fatura işlerini elektronik ortamda gerçekleştirecektir. Peki e-fatura tam olarak nedir? Bu yazımızda bu konu hakkında açıklamalarda bulunacağız.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yönetilen e-fatura uygulamasında satıcı ve alıcı arasında güvenli bir ortam sağlamak ilk ve öncelikli amaçlardan birisidir. Bu ortam üzerinden kurulan ilişkiler sayesinde tek bir format ve standart geliştirmenin yanında hem zamandan hem maaliyetten tasarruf sağlanacaktır. Bu doğrultuda ülkemizde kullanılacak sistem, yurtdışındaki başarılı e-fatura uygulamaları incelenmek suretiyle oluşturulmuştur.
E-fatura 397 sıra no’lu Vergi Usul Kanunu (“VUK”) tebliği ile hayata geçirilmiş olmakla beraber, 5 Mart 2010 tarihinden itibaren uygulamadadır. E-fatura elektronik ortam üzerinden düzenlenmesi dışında kağıt fatura ile aynı hukuki nitelikleri haiz bir belgedir. Tebliğ edilen VUK gereği bir e-fatura, kağıt bir faturanın içerdiği tüm bilgileri içeren; satıcı ve alıcı arasındaki iletimin merkezi bir platform olan GİB üzerinden gerçekleştirdiği elektronik bir belgedir.
Yayınlanan VUK tebliğleri ile tüzel kişilerin sistemden faydalanmasının yanında gerçek kişiler de istekleri doğrultusunda e-fatura uygulamasına dahil olabileceklerdir.
Hukuk Desteği