7499 SAYILI KANUN İLE GELEN DEĞİŞİKLİKLER-III-

Bir önceki yazımızda, kamuoyunda 8. yargı paketi olarak bilinen 7499 sayılı “Ceza
Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”
ile gelen değişikliklerin 5 ila 8. maddeleri ele alınmıştı  (Lütfen Bkz). Bu yazımızda ise söz konusu değişiklikleri içeren 7499 sayılı Kanun’un 9 ila 12. maddeleri arasındaki düzenlemeler üzerinde duracağız.

7499 sayılı Kanun’un 9. maddesi ile 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun (“TCK”) 52’nci maddesinde düzenlenen adli para cezasının alt ve üst sınırında değişikliğe gidilmiştir. Söz konusu yeni düzenleme ile TCK 52. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “En az yirmi ve en fazla yüz Türk Lirası” ibaresi yerine “En az yüz ve en fazla beşyüz Türk Lirası” ibaresi getirilmiş olup, TCK 52/2 fıkrası son haliyle; “En az yüz ve en fazla beşyüz Türk Lirası olan bir gün karşılığı adlî para cezasının miktarı, kişinin ekonomik ve diğer şahsi halleri göz önünde bulundurularak takdir edilir.” şeklini alarak 01.06.2024 tarihi itibari ile yürürlüğe girecektir.

5237 sayılı TCK’nın 220’nci maddesinin altıncı fıkrasındaki Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca örgüte üye olmak suçundan da cezalandırılır. Örgüte üye olmak suçundan dolayı verilecek ceza yarısına kadar indirilebilir. Bu fıkra hükmü sadece silahlı örgütler hakkında uygulanır.” hükmü 7499 sayılı Kanun’un 10. maddesi gereği değişikliğe uğrayarak “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca iki yıl altı aydan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İşlenen suçun niteliğine göre verilecek ceza yarısına kadar indirilebilir. Bu fıkra hükmü sadece silahlı örgütler hakkında uygulanır.” şeklini almıştır.

7499 sayılı Kanun’un 11. maddesi uyarınca; TCK’nın 314. maddesinin ikinci fıkrasından sonra gelmek üzere üçüncü fıkra olarak; “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İşlenen suçun niteliğine göre verilecek ceza yarısına kadar indirilebilir.” düzenlenmesi eklenmiş olup, mevcut 3. fıkra eklenen bu düzenlemeyi takiben teselsül etmiştir. 

Ceza Muhakemesi Kanunu (“CMK”) 141/1-k bendinde yer alan “Yakalama veya tutuklama işlemine karşı Kanunda öngörülen başvuru imkânlarından yararlandırılmayan” cümlesi 7499 sayılı Kanun’un 12. maddesi ile “Yakalama, adli kontrol veya tutuklama işlemine karşı Kanunda öngörülen başvuru imkânlarından yararlandırılmayan” şeklinde değiştirilmiştir.  Ayrıca 141/1-k bendini takiben 01.06.2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek şekilde; “Konutunu terk etmemek veya uyuşturucu, uyarıcı veya uçucu maddeler ile alkol bağımlılığından arınmak amacıyla hastaneye yatmak dâhil, tedavi veya muayene tedbirlerine tâbi olmak ve bunları kabul etmek şeklindeki adli kontrol yükümlülükleri uygulandıktan sonra haklarında kovuşturmaya yer olmadığına veya beraatlerine karar verilen” şeklindeki (l) bendi eklenmiştir.

                                                                                                                      Hukuk Desteği

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir