ARABULUCULUK (I)

arabuluculuk ile ilgili görsel sonucu

ARABULUCULUK NEDİR? ARABULUCU KİME DENİR?
Arabuluculuk; tarafların arasındaki ihtilafların, taraflar arasında uyuşma ve anlaşma sağlamak amacıyla arabuluculuk hususunda uzmanlık eğitimi almış, bağımsız ve tarafsız, Hukuk Fakültesi mezunu bir üçüncü kişinin yardımı ile çözülmesini öngören uyuşmazlık çözüm yöntemidir. Dikkat çekmek istediğimiz önemli bir husus, arabuluculuğun hakimlik ya da hakemlik olmadığıdır. Arabulucu; kişilerin aralarındaki uyuşmazlıkları bir çözüm yoluna kavuşturmak isteyip de yapamadıkları hallerde, onlara bu hususta gerekli katkıları sağlar fakat uyuşmazlık konusunda bir hakim gibi karar vermez.
ARABULUCULUK SİSTEMİNİN AMACI NEDİR?
Uzun yıllar süren, yüksek maliyetli, yorucu ve yıpratıcı dava süreci yerine daha kısa süreli ve az maliyetli bir şekilde vatandaşlar arasındaki uyuşmazlıkların halledilmesi, arabuluculuğun temel amacıdır. Arabuluculukla, aynı zamanda mahkemelerin iş yükünü azaltmak ve dolayısıyla dava yolu ile çözümlenmesi gereken uyuşmazlıkların da daha kısa sürede çözüme kavuşturulması hedeflenmiştir.
HER KONUDA ARABULUCUYA GİDİLEBİLİR Mİ?
Bu soruya öncelikle net bir şekilde “hayır” cevabını verebiliriz. Sadece kişilerin üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri konularda arabulucuk sistemi devreye girebilecektir, onun dışında tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edemeyecekleri kamu düzenine ve Ceza Hukuku’na ilişkin uyuşmazlıklarda arabuluculuk söz konusu olamayacaktır. Peki kişilerin üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri konular nelerdir? Mesela; İş Hukuku’na, Ticaret Hukuku’na, Kira Hukuku’na ait konular bu kapsama girmektedir. Eklemek gerekirse, bu sayım sınırlı değildir. Konuyla ilgili bakınız (diğer yazımız..)                                                                                                                                               

Hukuk Desteği

https://hukukdestegi.com/tr/2021/05/24/ise-iade-davasinda-arabuluculuk-sarti/

One thought to “ARABULUCULUK (I)”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir