HABERLEŞMENİN GİZLİLİĞİNİ İHLAL SUÇU

İnsanların çeşitli araçlar kullanarak birbirleriyle kurdukları iletişime haberleşme denir. Günümüzde telefon, radyo, faks, televizyon, mektup gibi iletişim imkanları günlük yaşantımızın vazgeçilmez birer parçası olmuştur. İşte söz konusu bu araçları kullanarak iki veya daha fazla kişi arasında yapılan konuşmaların dinlenmesi,dinletilmesi, okunması, kaydedilmesi ve yahut açığa çıkarılması haberleşmenin gizliliğini ihlal eder. Bu suç Türk Ceza Kanunu’nun (“TCK”) 132. maddesinde “Özel Hayata ve Hayatın Gizli Alanına Karşı Suçlar” bölümünde düzenlenmiştir.

Haberleşmenin gizliliğini ihlal madde 132- “(1) Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu gizlilik ihlali haberleşme içeriklerinin kaydı suretiyle gerçekleşirse, verilecek ceza bir kat artırılır. (2) Kişiler arasındaki haberleşme içeriklerini hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (3) Kendisiyle yapılan haberleşmelerin içeriğini diğer tarafın rızası olmaksızın hukuka aykırı olarak alenen ifşa eden kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayımlanması halinde de aynı cezaya hükmolunur.”

Öncelikle belirtmek gerekir ki haberleşmenin gizliliği ihlal suçunun oluşabilmesi için kamuya açık olmayan bir alanda yapılan bir görüşmenin varlığı şarttır. Eğer herkesin görebileceği bir alanda gerçekleştirilen bir konuşma mevcut ise, haberleşmenin ihlali suçunun oluşması söz konusu değildir.

Haberleşmenin detayları yerine konuşmayı gerçekleştiren kişilerin özel hayatına dair bilgiler ortaya çıkarılmış ise haberleşmenin gizliliğini ihlal suçu yerine özel hayatın gizliliğini ihlal suçu söz konusu olacaktır. TCK 132. maddenin bütün fıkralarının takibi şikayete bağlıdır. Şikayet süresi fiil ve failin öğrenilmesinden itibaren 6 aydır. Müşteki şikayet hakkını kullanmadığı takdirde suçun soruşturulması mümkün değildir.
                                                                                                                               Hukuk Desteği

https://hukukdestegi.com/tr/2022/08/05/kisiler-arasindaki-konusmalarin-dinlenmesi-ve-kayda-alinmasi-sucu/

One thought to “HABERLEŞMENİN GİZLİLİĞİNİ İHLAL SUÇU”

  1. Merhabalar ben eski erkek arkadasimla bi takim seyler yasadik ama ileri duzey degil fakat kendisi benim iznim dışında benim o zamanlar ses kaydımı almış ve şuan bunu bana tehdit amaclı kullanıyo ve istediklerini yaptırmak istiyor ne yapmaliyim ve cezası var mı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir