Türk Ticaret Kanunu’ndaki (“TTK”) yasal unsurları taşıyan bir çekin bankaya ibrazında, meblağının karşılıksız çıkması durumunda 5941 sayılı Çek Kanunu gereği karşılıksız çek keşide etmenin yaptırımları uygulanacaktır. Ancak, çek düzenleme yetkisi bulunmayan kişinin çek düzenleyip vermesi ya da banka tarafından hazırlanmış çek bilgileri kullanılarak sahte olarak düzenlenmiş çekin karşılıksız çıkması halinde, tüm yasal unsurları taşımış olsa dahi Çek Kanunu’na göre değil, Türk Ceza Kanunu’nda (“TCK”) düzenlenen resmi belgede sahtecilik ve dolandırıcılık suçlarından söz edilecektir.
TCK’nın 204. maddesinde “resmi belgede sahtecilik” suçu şu şekilde düzenlenmiştir: (1) Bir resmi belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte resmi belgeyi kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Görevi gereği düzenlemeye yetkili olduğu resmi bir belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren, gerçeğe aykırı olarak belge düzenleyen veya sahte resmi belgeyi kullanan kamu görevlisi üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (3) Resmi belgenin, kanun hükmü gereği sahteliği sabit oluncaya kadar geçerli olan belge niteliğinde olması halinde, verilecek ceza yarısı oranında artırılır.”
Buna göre, çekin sahte olarak tanzim edilip piyasaya sunulması durumunda ortaya çıkan resmi evrakta sahtecilik ve dolandırıcılık suçları incelendiğinde, Yargıtay kararlarında genel kabul gördüğü üzere, ”çek esasında özel bir belgedir. Ancak kanun koyucu ticarî hayatta büyük yer tutan ve ciro ile veya buna bile gerek görülmeksizin tedavül eden çekleri ve diğer kambiyo senetlerini daha ciddî bir şekilde korumak istemiş ve bunlarda sahtecilik yapılması hâlinde, resmî belgede sahtecilik suçuna ilişkin hükümlerin uygulanmasını kabul etmiştir.” çeke farklı bir yer verilmiştir.
Sahte çek tanzim edilip kullanılması halinde, TCK’ya göre dolandırıcılık suçu da işlenmiş olmaktadır. Ancak, bunun çek düzenlenerek işlenmesi halinde, TCK, bunun nitelikli bir hal aldığını ve faile daha ağır bir ceza verilmesi gerektiğine hükmetmiştir. Buna göre, Yargıtay kararlarından bir örnek vermek gerekirse: “Çek kullanımının ticari hayatta bir güven unsuru taşımasının yanında, banka, keşideci, hamil ve cirantaya bir takım hak ve sorumluluklar yüklemesi nedeniyle 5941 sayılı Çek Kanunu’nda ayrıntılı düzenlemelere yer verilmiş, anılan Kanunun 2. maddesinin 5. fıkrasında ise ‘çek defterleri bankalarca bastırılır’ hükmü yer almıştır. Bu yasal düzenleme karşısında, banka tarafından bastırılan çek defterinin bankanın maddi varlığı olduğu konusunda bir kuşku bulunmamaktadır. Çek yaprağının doldurulması sırasında Türk Ticaret Kanunu’ndaki unsurlardan birinin eksik olması bu belgeye çek vasfı kazandırmaz ise de; bu belgenin bankanın maddi varlığı olduğu gerçeğini ortadan kaldırmaz. Bu itibarla sanığın banka tarafından bastırılmış olan ve bu nedenle bankanın maddi varlığı olan boş çek yaprağını sahte olarak düzenleyip, aldığı mal karşılığı katılana vermesi nedeniyle, sanığın bankayı aracı kılmak suretiyle dolandırıcılık suçunu işlediği sabittir.”
Hukuk Desteği
Mal karsiliginda aldigim cekler findex raporlari başta saglam onayi verdi bankadanda olumlu rapor aldim ancak odemeleri yaklasinca cekler dolasimda degil diyor findex raporlari ne yapmam lazim
Merhaba şöyle bahsetmek istiyorum çek ile araba alacaklar çek ilk başta onay verecek sonra karşılıksiz olacak yani kısaca vadesi gelmeden çeki karşılıksız yapma bunun suçu nedir ?
Merhabalar, Üzerinde yazılı bulunan düzenleme tarihine göre kanuni ibraz süresi içinde ibrazında, çekle ilgili olarak “karşılıksızdır” işlemi yapılmasına sebebiyet veren kişi hakkında, 1500 güne kadar adli para cezası, çek hesabı açma ve çek düzenleme yasağı şeklinde cezalar uygulanabilmektedir. Bilginize…
İyi Çalışmalar. Çek düzenleme yetkisi olan bir kişinin düzenlediği çekin karşılıksız çıkmasının hukuk dilindeki karşılığı nedir? Dolandırıcılık olarak değerlendirilebilir mi?
Merhabalar, Hayır, dolandırıcılık suçunu oluşturmaz. Çek Kanunu’nun 5. maddesinde düzenlenen “karşılıksız çek düzenleme suçu”nu oluşturur. Bilginize…
Merhabalar ben detaylari oğrendim biz ceki hic kullanmamisiz bize bunu yapan kiside bir babamin arkadasiymis onada o cek gelmks biz ondan almisiz bankayada tahdil etmemisiz yani hapis cezasi verilirmi ben cok korkuyorum babamin hic bir sucu yok babam cok rahat konusuyo adalet yerini bulacak dir bende takinti yaptim sizi rahatsiz ediyorum kusura bakmayin bi cevap verirseniz sevinirim.
Merhabalar, sahte çek kullanılması durumunda resmi belgede sahtecilik suçu oluşabilecektir. Profesyonel destek almanızda yararınız bulunmaktadır. Bize de [email protected] adresinden ulaşabilirsiniz. Bilginize..
Merhaba
Ticaret yapmak amacıyla mal sattığımız bir şahıs bize başka birisine ait bir çekin kopyasının üzerine kendi el yazısıyla doldurup vermiştir biz de çekin sahte olduğunu anlamadan borçlu olduğumuz başka bir şahısa ciro ettik bu şahıslar çekin sahte olduğunu bize beyan etti ve mağdur olduk bu konuda izlememiz gereken hukuki yol nedir acaba yardımcı olur musunuz
Merhabalar, Sahte çek düzenlemek, resmi belgede sahtecilik ve dolandırıcılık suçlarını oluşturabilir. Olayın gerçekleşme koşullarını bilmeden yol göstermemiz sağlıklı olmayacaktır. Konuyla ilgili savcılığa şikayette bulunup, ayrıca alacağınızın tahsili için icra takibi başlatabilirsiniz. Bu süreçte hak kaybı yaşamamak adına mutlaka bir avukatla çalışmanızı öneririz. Bilginize…
Merhabalar.iş yaptığım kişi tarafından bana verilen çeki alıp kullandım.çekin vadesi geldiği gün sahte olduğu anlaşıldı.çek benim adıma yazılmış ve benim tarafımdan cirolanmıştır.ben sahte olup olmadığını bilmeden cirolandı.çeki verdiğim kişinin ödemesini ben yaptım.çek şu an bankada büyük ihtimalle soruşturma açılacak.bununla ilgili nasıl bir yol izlemem gerekiyor.saygılarım.not:bana evrağı veren kişi ortalıkta yok sadece ismini biliyorum
Merhabalar, Sahte çek düzenlemek suçtur ve zaten savcılık soruşturma başlatır, bir taraftan ceza dosyası yürür. Maddi anlamda uğradığınız mağduriyet için ise ayrıca hukuk dosyası oluşturmak gerekmektedir, savcılıktan veya ceza mahkemesinden çıkacak olan sonuç sizin alacak-borç ilişkinize bir etki yaratmaz. Size sahte çeki veren kişiye karşı isterseniz icra takibi başlatabilir, isterseniz alacak davası açabilirsiniz. Bilginize…
Merhaba
İkiz çekle alınan bi malı bilmeyerek faturalı deyip malın karşılıgındaki paranın yüzde 15 .ni faturayı kesip getirdikten sonra yapmasını deyip gittik den sonra bidaha ulaşamayıp adliyelik olup magdur oldum süreç nasıl işler
Merhabalar, Sorunuzu anlayamadık. Daha açık bir şekilde tekrar yazabilirseniz yanıtlamaya çalışırız.
Merhabalar yaklaşık bir aydır dolaşımda olan çeklerimin Findeks ten fazla sorulmasına karşın kuşku içine girdim son olarak bir İstanbul firması beni aradı ve bana söylediği adıma düzenlenen çekin ne tutarı nede tarihi gerçek çekim ile eşleşmiyor ne nasıl bir yol izlemeliyim. Teşekkürler
Arkadaşım alacağına karşılık 4259 TL çek aldı rica üzerine bankaya ben gittim çek sahte çıktı . ağır ceza mahkemesine atıldı dava 2012 yılında olan olay yeni dönüş yaptı ciro eden arkadaş piyasada yok yani maydanoz oldum ne yapabilirim