Kapora, alıcının satın almak istediği mal veya hizmete ilişkin olarak, satın alma işlemini garantiye almak istemesi nedeniyle satıcıya verdiği bir miktar paradır. Hukuki niteliği uygulamada kimi zaman cayma parası veya ceza koşulu olarak anlaşılsa da, aslında kaporanın, Türk Borçlar Kanunu’nun 177. maddesinde düzenlendiği gibi, bağlanma parası olarak nitelendirilmesi gerekmektedir. Bu düzenlemeye göre kapora, alıcının veya satıcının sözleşme yapılırken, sözleşmenin yapıldığına kanıt olarak sayılmak üzere bir diğerine verdiği bağlanma parasıdır.
Bağlanma parası, aksine bir sözleşme veya teamül olmadığı sürece, sözleşmeyle anlaşılan bedelden düşülür. Yargıtay kararları doğrultusunda, sözleşme kurulurken verilen paranın, aksine bir anlaşma olmadığı sürece kapora olarak değerlendirileceği kabul edilmiştir. Sözleşme; iptal, butlan gibi bir sebepten dolayı geçersiz hale gelirse, kapora iade edilmelidir. Ayrıca sözleşme baştan itibaren geçersiz bir sözleşmeyse, tarafların kusuruna bakılmaksızın kaporanın iadesi gereklidir.
Alıcı sözleşmeden cayarsa ya da kendi kusuruyla sözleşmenin hiç veya gereği gibi ifa edilememesine neden olursa, satıcının tazminat hakkı doğacağından, kaporanın tazminat tutarı kadarlık kısmını alıkoyma imkanı vardır. Benzer şekilde, satıcı sözleşmeden cayarsa ya da kendi kusuruyla sözleşmenin hiç veya gereği gibi ifa edilememesine neden olursa, alıcının tazminat hakkı doğacağından, kaporanın iadesiyle birlikte alıcıya bir miktar tazminat ödenmesi de söz konusu olabilecektir.
Hukuk Desteği