İCRA HUKUKUNDA ŞİKAYET

Şikayet, İcra Hukuku’na özgü bir kurum olup icra ve iflas dairelerinin takiple alakalı olarak yaptıkları somut işlemler veya geç yapılmış, haksız yere yapılmamış işlemleri konu alan bir kanun yoludur.

Şikayet sebepleri İcra ve İflas Kanunu’nun 16. maddesinde sayılmış olup 4 tanedir:

  • İşlemin kanuna aykırı olması

  • İşlemin olaya uygun olmaması

  • Bir hakkın yerine getirilmemesi

  • Hakkın sebepsiz yere sürüncemede bırakılması

Şikayet, süreye tabidir. Süreler hak düşürücü niteliktedir, sürelerin bitimiyle birlikte şikayet hakkı kullanılamaz. Süreler şikayetin konusuna göre değişiklik gösterir. Şöyle ki, işlemin kanuna aykırı olması ve işlemin olaya uygun olmaması sebepleriyle şikayete başvurulması ihtimalinde süre 7 gündür. Kambiyo senetlerine özgü takip yolu tercih edilirse ise 5 gündür. Süre, söz konusu işlemin tebliğiyle başlar.

Hakkın yerine getirilmemesi ve hakkın sebepsiz yere sürüncemede bırakılması hallerinde ise şikayet süreye bağlanmamıştır. Ancak, yerine getirilmeyen veya sürüncemede bırakılan hakkın niteliğine göre Kanun’da özel olarak belirtilmiş süreler mevcut olabilir. Ayrıca, sürenin hakkın korunmasıyla bağdaşmayacak şekilde geç kullanılması Yargıtay’a göre hakkın kötüye kullanıldığı yönünde karine oluşturabilir. Üçüncü kişilerin bir hak kazanmasına sebep olan takiplerde, geri alınamaz görünen işlemden önceki tarihli işlemlere karşı şikayet yoluna başvurulamayacağı ise doktrinde kabul gören bir görüştür.

Şikayet, işlemin iptalinden veya düzeltilmesinden hukuki menfaati bulunan herkes tarafından başvurulabilen bir kanun yoludur. Şikayetin diğer tarafında ise kimin yer alacağı görüşü ihtilaflı olup, takibin diğer tarafının yer alması gerektiğine dair görüşler bulunmakla birlikte, işlemi yapan icra dairesinin bulunması gerektiğine dair görüşler de mevcuttur.

Şikayet İcra Mahkemesi’ne yapılır, icra dairelerine yapılan şikayet sonuç doğurmaz veya süreyi durdurmaz. Yetkili İcra Mahkemesi ise icra takibinin yapıldığı icra dairesinin bağlı olduğu İcra Mahkemesi’dir. Şikayet incelemesinin duruşmalı veya duruşmasız olarak yapılması mümkündür, duruşmalı veya duruşmasız olarak yapılmasına ilişkin takdir Mahkemenindir. Duruşmasız olarak yapılan şikayet incelemeleri on gün içerisinde sonuçlandırılmalıdır. İcra Mahkemesi şikayeti değerlendirirken şikayet sebebiyle bağlı kalmaz, delilleri serbestçe takdir eder ve taraflar gelmese dahi şikayeti inceleyip karar vermekle yükümlüdür.

Şikayet takibi kendiliğinden durdurmaz, durdurması için özel olarak bir karar alınması gerekmektedir. İcra Mahkemesi’nin kararı kesin hüküm teşkil eder ve icra dairesi tarafından uygulanır. Mahkeme kararıyla birlikte verilmiş bir icranın durdurulması kararı etkisini kaybeder.

                                                                                                                                     Hukuk Desteği

iletisim: [email protected]

10 thoughts to “İCRA HUKUKUNDA ŞİKAYET”

  1. Slm psikolojik sorunlar nedeniyle jigolo sitesine üye oldum ve bir bayanla konuştum ondan bir para almadım bulusmayada gitmedim jigolo sitesi karsi ki kişiyi madur bıraktığın için icra yolunu açmaya hazırlanıyor ne yapmak gerekmekte

    1. Merhabalar, Eksik borçtur, icra yoluyla talep edilemez. Yine de icra takibi açılacak olursa, 7 gün içinde mutlaka itiraz etmeniz gerekmektedir. Bilginize…

    2. Merhabalar, bir guzellik saloluna kayıt yaptım ve 10 seyanslık bir paket aldım, parayı peşin verdim. Peşin verince ve paket olunca uyguna geliyor. Suan o guzellik salonu icra tarafindan kapatilmiş durumda. Guzellik salonu ise icra tarafindan kapatilmadigini, suan tadilatta oldugunu soyluyor. Tadilat suresi icin en geç şubatin sonunda biter diyor. Kendisine bu durumda paket programlarimin aksayacagini ve seneye başka bir şehirde olacagimdan söz etmiştim, bu durumda paketimi bitiremeyecegimi bu durumun bana olumsuz etkileri olacagini soyledim. Para iadesi istedim fakat bunu kabul etmedi, paketten cikarsaniz paket bozulmus olur ve sizin girdiginiz seanslari normal seanslardan sayarim, normal seanslardan sayincads odediginiz tutari bulmuş olur şeklinde bir aciklama yapti. Bu durumda ne yapmam gerekiyor, icraya başvurmam gerekir mi, şuan hakli durumunda miyim yardimci olur musunuz acaba?

      1. Merhabalar, ilgili güzellik salonuna ihtarname göndermeniz gerekmektedir. Daha sonra alacağınız için icra takibi başlatabilirsiniz. Bilginize..

      2. Merhaba ben Bı Tır aldım cekıcı bu araca karsılık esimin uzerıne kayıtlı binek otomobil takasa vedım ve uzerıne 24 adet sıralı senet verdim bu sıralı senedin 10 tanesini bankaya odedım dıger 14 senedi elden odedım borcum bitti ama her ihtimale karşı semtlerin hepsini biriktirip sakladım bu araca 55 bin TL rehin koymuştu simdi borcum bittiği halde araca rehını paraya çevirerek yakalama kararı çıkarıldı ne yapmam gerekiyor

        1. Merhaba, Menfi tespit davası açmanız gerekmektedir. Bu konuda avukat desteği almanızı tavsiye ederiz. Bilginize…

  2. Merhaba kiracı olarak oturduğum taşınmazda su aboneliğimi kapatmadığım için şahsıma ait olmayan borçlardan ödeme emri tebliğ ettim.Sadece 4 ayı bana ait olduğu için kısmi itirazda bulunup abonelik sözleşmesi olduğu için ve söz konusu ayların üçüncü kişi kiracının fiilen kullandığının tespiti için tüketici hakem heyetine başvurmak istiyorum.Ödeme emrine itiraz dilekçemde görevsizlik mi öne sürmeliyim

    1. Merhabalar, ödeme emrine itiraz dilekçenizde borca itiraz etmeniz faydanıza olacaktır. Bilginize..

      1. Merhaba jigolo sitesine üye oldum diye yasa dışı diye icralik yasal takip uygulanacak diye bir msj geldi acaba bir sorun olurmu

    2. Merhaba biz velayet değişikliğin de davayı kazandık karşı taraf istinaf yoluna başvurdu hakim avukat giderini ve masrafları karşı tarafa yükledi şimdi biz icra yoluna başvurduk alacaklar ve çocuğu almak icin karşı taraf itiraz etmiş icra mahkemesine konusuda (Şikâyet memur muamelesi yazıyor) bu ne demek birde mahkeme kaç günde sonuçlanır icra takibi durur mu nasıl bir karar çıkar bilgi verirseniz seviniriz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir