Kaçak elektrik bir sayaçtan aleni olmayan şekilde ve elektrik sayacına zarar verecek bir sistemle elektriğin sayaçtan gizlice geçmesi durumunda hesaplanmayan ve kullanımı yasak iken kullanılan elektriktir. Kaçak elektrik kullanımının tespitinin ardından işlemlerin başlatılmasıyla kaçak elektrik cezası uygulanabilmektedir.
Elektrik hırsızlığı suçu Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 142. maddesinin 1. fıkrasının f bendinde şu şekilde tanımlanmıştır: “Hırsızlık Suçunun (f) Elektrik enerjisi hakkında işlenmesi halinde, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.” Bu fıkrada sadece “elektrik enerjisi’nden” söz edildiği için diğer enerji kaynaklarına yönelik olarak işlenen hırsızlık suçunda bu nitelikli hal uygulanmaz.
Uygulamada elektrik hırsızlığı suçu, sayaçsız olarak (harici) özel hat çekilerek, aboneli sayaca fiziki müdahalede bulunularak sayacın elektrik tüketimini doğru kaydetmesinin engellenmesi suretiyle ya da kuruma kayıtlı olmayan bir sayaçtan elektriği geçirmek suretiyle işlenebilmektedir. Bunlar örnek olmakla birlikte birçok şekilde elektrik kaçakçılığı yapılabilir.
Elektrik hırsızlığı suçunun oluşabilmesi için failin bu fiili, kendisine veya başkasına yarar sağlamak maksadıyla gerçekleştirmesi gerekir. TCK 163/III: “Abonelik esasına göre yararlanılabilen elektrik enerjisinin, suyun veya doğal gazın sahibinin rızası olmaksızın ve tüketim miktarının belirlenmesini engelleyecek şekilde tüketilmesi halinde kişi hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.” şeklindeki açıklama karşılıksız yararlanma olmadığı sürece cezalandırılmanın yapılamayacağını göstermektedir. Nitekim karşılıksız yararlanma suçun manevi unsuru bir başka deyişle olmazsa olmazıdır.
Suça etki eden nedenlerden malın değerinin az olması durumunda cezada indirim yapabileceği gibi suçun işleniş şekli ve özellikleri göz önünde bulundurularak ceza vermekten vazgeçilebilir de. Aynı şekilde suça etki eden başka bir neden olan zorunluluk haline bakacak olursak; hırsızlık suçunun ağır ve acil bir ihtiyacı karşılamak için işlenmesi halinde olayın özelliğine göre cezada indirim yapılabileceği gibi yine ceza vermekten tümüyle vazgeçilebilir de. Suça etki eden nedenlerden sonuncusu olan etkin pişmanlık ise; failin bizzat pişmanlık göstererek mağdurun uğradığı zararı aynen geri verme veya tazmin suretiyle hükmün verilmesinden önce gidermesi halinde uygulanabilir.
Kaçak elektrik kullanımı Elektrik Piyasası Yönetmeliği’nin 13/a maddesine kaçak tespit tutanağı ile tespit edilir. Kaçak tespit tutanağı ile birlikte elektriğin usulsüz kullanılma süresi ve miktarı da hesap edilerek kişiden talep edilir. Kaçak elektrik kullanım bedeli normal elektrik kullanım bedelinin 1.5 katıdır. Kaçak elektrik kullanımının tekrarı halinde kullanım bedeli 2 kat olarak hesaplanır.
Hukuk Desteği
iletisim: [email protected]
9010 Sokak. No:28. D:2 Yeşilyurt. Karabağlar / İzmir adresinde şahsıma ait dairede ikamet eden kiracılarım uzun süredir kaçak elektrik kullanmaktadır. 2017 yılı Haziran ayında kaçak ekeltrik kullanıldığı tespit edilmiş, 5 Ağustos 2017 tarihinde Gediz Elektrik ekiplerinde sayaç sökülmüş, buna rağmen kiracılar sayaçsız bağlantı yaparak kaçak elektrik kullanmışlardır. Sayaça bağlı olmadan elektrik nasıl olsa bedava mantığı ile, ısınma, elektrik ocağı vs insafsızca kullanılmıştır.
Yakalanmamak için kaçak kullanımı mesai saatleri dışında yapmaktadırlar ama buna rağmen 3 – beş kez yakalanmışlardır.
Kaç kez şikayet ettiğimin sayısını unuttum. Buna rağmen bu insanların kaçak kullanımına engel olunmamaktadır. Bu yapılanın adı resmen hırsızlıktır. Gediz Elektriğe ricam; Yukarıda belirttiğim adreste sayaçını söküp götürdüğünüz 21600744 tesisat no.lu abonelik üzerinden yapılan kaçak kullanıma engel olun.
Kendi adımya yazıyorum ve mail adresimde aktif olarak kullandığım adrestir. Lütfen yardımcı olun, zira apartmanda yancın çıkma tehlikesi konusunda diğer kat maliklerinde sürekli uyarılıyorum.
Yıllar önce alakam yokken ama adımın geçtiği bir kaçak elektrik davasına müdahil oldum herhangi bir ceza almadım anan sicilimi etkilememesi adına davanın kapanıp kapanmadığını nasıl öğrenebilirim hangi mahkeme bakıyor ve bu tür şeyler devlet memuru olmaya engel bir sicil kaydındana neden olabilir mi
Merhabalar, hakkınızda açılmış derdest bir dava olup olmadığını e-devlet üzerinden öğrenebilirsiniz.
İyi günler bnm elektrik saatım yanmıstı ve kaçak kullanım olarak işlem yapıldı ve durumum olmadıgı ıcın ödeme yapamadım yaklasık 6 ay gectı. İlk başta elektırık baskasının adınaydı. Gorevlıler geldıgınde kaçak kullanım tutanagına benım adımla işlem yapıldı. Öğrenmek ıstedıgım şey ben bu sebeplerden dolayı ceza evıne gırermıyım yanı benım ımzaladıgım şey taahhüt muydu cevaplarsanız sevınırım
Benım borcumdsn dolayıabonelıgım iptal oldu kacak cezasıyla dolari b yakalama cıkarmı
Merhabalar 2016 yilinda iflas sebebimle kapatmis oldugum ticarethanenin aboneligi adima olup borcundan dolayi kapali olan elektrigim sonraki kiraci tarafindan kacak kullanilmis olup cezalari bana beyan edilmistir. Ben bunu ogrendigimde gerekli yerlere yazili ve sozlu bildirimlerde bulunmus olup kisinin kacak kulanmasina musade edilmekle beraber adima baska beyanlarda idrak etmis bulunmakta aboneligi benim olan sayac saatine yetkili birimleri arayarak kacak kullanim beyaninda bulunmus olup hic bir islemde uygulanmamis olmaktadir yardimlarinizi ve goruslerinizi bekler saygilar arz ederimm…
binanın otomat ve asansörün bağlı olduğu sayaç bir şahıs üzerine sözleşmeliydi.bir önceki yöneticiye sözleşmeyi iptal edeceğini bildirip sözleşmeyi feshetmiş.sonra dağıtım şirketi elektriği kesince yönetici yeni sözleşme yapacağına elektriği sözleşmesiz bir şekilde kendi bağlatmış.doğal olarak 1 yıla yakın bir süre fatura kesilmediğnden faturalar ödenmemiş.üstüne yeni yönetici sözleşme yapınca binaya kaçak elektrik kullanımı ve sözleşmesiz elektrik kullanımından cezalar yağmaya başladı.4 ayrı avukatta dosyalar var.6 bin tl yi ödedik ve hala 6 bin tl gibi bir borç gözüküyor.<<<anlayamadığım bu süre zarfında her tutanak tuyuluşunda ceza kesilmesi.<ne yapmamız gerekiyor.Lütfen yol gösterin