Uçuşun iptal olması durumunda, yolcuların sahip olduğu hakları daha önceki yazımızda (Bkz. ilgili yazımız…) açıklamıştık. Ancak uçuş iptal olmaz da yalnızca gecikmeli bir şekilde gerçekleşirse de bir mağduriyet oluşacağından, gecikmeli uçuşlarda da yolcuların bir takım hakları vardır.
Bu haklar, her gecikme durumunda mevcut olmaz. Sivil Havacılık Yolcu Yönetmeliği’ne göre “Uçuşu icra eden hava taşıma işletmesi bir uçuşun planlanan hareket saatinden itibaren, a) 1500 kilometreden (1500 km dahil) daha kısa ve iç hatlardaki uçuşlar için iki saat veya daha fazla, b) 1500 ile 3500 (3500 km dahil) kilometre arası uçuşlar için üç saat veya daha fazla, c) 3500 kilometreden daha uzun uçuşlar için dört saat veya daha fazla, tehir edilmesi durumunda” maddede belirtilen şartlarda havayolu şirketlerinin sorumluluğu doğar.
Bekleme süresine bağlı olarak; iki ya da üç saatlik bir gecikmede içecek ikramı, üç ila beş saat aralığında veya beş saati aşan gecikmelerde içecek ve yemek (gerekirse ara öğünler) ikramı, bir veya daha fazla konaklamanın gerektiği hallerde ise otel veya uygun konaklama tesislerinde konaklama ve havalimanı ile konaklama tesisi arasındaki ulaşım ücretsiz olarak sağlanmalıdır. Bunların yanısıra yolculara süre sınırlaması olmaksızın ücretsiz olarak 2 telefon görüşmesi, e-posta, faks gibi hizmetler sunulmalıdır. Tehir süresinin 5 saati aştığı durumlarda ise yolcu bilet ücretinin tamamını iade talep edebilir. Bunların yanısıra, yolcu eğer özel olarak ilgiye gerek duyuyorsa (engelli, yaşlı veya bebek yolcu gibi) havayolu firması özel olarak bu yolcuyla ilgilenmelidir.
Bu haklar havayolu firması tarafından yolcuya hatırlatılarak teklif edilmesi gereken haklardır, ancak doğrudan yolcu tarafından da elbette talep edilebilir. Havayolu firması sorumluluğunu yerine getirmezse, yolcunun şikayet hakkı da mevcuttur.
Hukuk Desteği
iletisim: [email protected]