DAVA AÇMADAN İSİM EKLETMEK / DEĞİŞTİRMEK MÜMKÜN MÜ?

 İsim değiştirme davası ile ilgili görsel sonucuİsim değiştirme ve yahut ekletme, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun bireylere tanıdığı bir haktır. Toplumumuzda Nüfus Müdürlükleri’ne bir dilekçe yazılarak ya da Noterde isim ekletme/değiştirme istediğini beyan ederek  kolaylıkla isim değişiklikliği yapılabileceğine dair yanlış bir algı bulunmaktadır.

Bu yanlış algı şu şekilde gelişmiştir; 2014 yılında Nüfus Kanunu’nda değişiklik öngören yasa tasarısı hazırlanmıştı. Tasarı yasalaşsaydı isim ya da soyadı değişikliği için dava açılmayacak ve Nüfus Müdürlüklerine dilekçe ile başvuru yeterli olacaktı. Bu tasarı yasalaşmadığından şu anki mevcut düzenlemede isim değiştirme/ekletme yapmak isteyen bireylerin önceden olduğu gibi dava açmaları gerekmektedir. Başka bir deyişle, dava açmadan yasal olarak ismin değişmesi mümkün olmamaktadır.  

İsim değiştirme davasında, haklı bir neden bulunması ve hakimin bu haklı nedenin gerçeklik ve doğruluğuna dair kanaatinin oluşması gerekmektedir. İsim değiştirme davası için öne sürülecek haklı nedenlerin ne olduğu ve hangi durumların haklı neden olabileceği anılan temel yasada tek tek sayılmamıştır.   

Hukuk Desteği

iletisim: [email protected]

44 thoughts to “DAVA AÇMADAN İSİM EKLETMEK / DEĞİŞTİRMEK MÜMKÜN MÜ?”

  1. Benim oğlumun adı Mustafa yanına kemal ekletmek istiyorum .baba olduğumda bende ufaktüm. Anlayamadım ismin güzelliğini oğlum 6 yaşında bana kemal niye koymadın diyor şimdi

  2. Merhaba acaba hala nüfüs cüzdanına ikinci isim ekletme için dava açmak şart mı yoksa ?
    Yardımcı olursanız cok sevinirim.

  3. Mrb.oglumun kimlikte ismi enes olarak geciyor.alper enes olmasini istiyorum. Ne yapmam gerekiyor.

    1. Merhabalar, İsim değişikliği veya isim ekletme için Nüfus Müdürlüğü’ne dava açmanız gerekmektedir. Bilginize..

  4. Merhaba ismim Hatice babaannem kendi adını koymak istemiş ve kuzenimin adıda aynı sekilde babaannemin isteğiyle hatice ismini koymuşlar ve ailede 3 tane hatice var ve ara sıra karışıklığa sebep olabiliyor ve arkadaş ortamında mizah konusu oluyor ve genelde doğru telaffuz edilmiyor bu gibi gerekçelerle isim ekletme davası açabilir miyim? Davanın olumlu sonuçlanma ihtimali nedir? Şahit olması zorunlu mu ve avukat tutmak gerekli mi? Şimdiden teşekkürler

    1. Merhabalar, İsim ekletme/değiştirme davalarında en önemli husus, isim ekletmek/değiştirmek isteğinizin altında haklı bir neden yatıyor olmasıdır. Avukat tutmak zorunlu olmamakla birlikte, davanızı bir avukatla takip etmek, isim ekletmek/değiştirmek isteğinizin haklı bir nedene dayandığı konusunda mahkemeyi ikna etmek açısından faydalıdır. Bahsettiğiniz gerekçeler yüksek ihtimalle haklı neden olarak kabul edilebilir ancak durumun şartlarına göre mahkemenin davayı reddetme olasılığı da vardır. Bilginize…

  5. Merhaba. Göbek adım kimliğimde yazmıyor. Adımın yanına onu da ekletmek istiyorum dava açmam gerekli mi yoksa nüfus müdürlüğünde dilekçe yazmam yeterli mi ?

    1. Merhaba benim kızım 12 yaşında Ve adı Azra Azrail diye dalga geçiyorlar yanına Lalin ismini eklemek istiyorum

      1. Merhabalar.
        Bir çocuğun isminin değiştirilmesi ancak mahkeme kararı ile mümkündür. Küçük adına isim değişikliği talep hakkı yasal velayete sahip kimselerdedir. Bunlarda genel olarak çocuğun annesi veya babasıdır. Çocukla alakalı soybağı veya velayete ilişkin bir çelişki söz konusu ise isim değişikliğini talep edecek tarafın öncelikle bu çelişkileri gidermesi gerekmektedir. Eğer anne ve babanın evliliği devam ediyorsa bu defa birlikte velayet söz konusu olur ve anne-babanın davayı birlikte açmaları gerekmektedir, devam etmiyorsa velayet kimdeyse onun başvuruda bulunması lazım. Elbette Kanun’un aradığı şartlar da mahkemede değerlendirilecek, haklı bir sebep olup olmadığı üzerinde durulacak. Bu sürecin profesyonel bir şekilde yürütülmesinde fayda vardır. Daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. İyi günler dileriz.

        1. Merhaba,benim babam annemden habersiz adimi babanemin adi ve kendi istedigi bir baska isim koymus.Simdi ben bu iki ismide sildirip bir turk bir yabanci isim koydurmak istiyorum.Sebeplerim aile ve arkadaslarimin hep bu isimleri kullanmasi.Adini tasidigim ve diger ismi koyan babamla asla gorusmemem ve kotu olaylar yasanmis olmasi.Benim bu isimlerle taninmam ve yurtdisinda cok bulunuyor ayrica yakinda da oraya tasinacak olmam sebepleri yeterli olur mu sizce?Yurtdisinda da bu almak istedigim yabanci isimle taniniyorum.Okul ve ev tutarken kolaylik,ayrica herkes orda o isimle tanidigi icin ekletmek istiyorum.Sizce olumlu sonuc alir miyim?

          1. Merhaba.
            Bahsettiğiniz nedenler isim ekletmek için olumlu karşılanabilecek sebeplerdir. Ancak davanın profesyonel bir şekilde yürütülmesinde çok büyük yarar vardır.
            Daha detaylı bilgi edinmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
            İyi günler dileriz.

  6. Merhaba, benim adim Hakan yanaci bir ulkenin vatandasi oldugum zaman James ismini de aldim, ve Turk kimligime de ayni ismi ekletmek istiyorum, bu mumkunmudur?
    Not: din hanesi Hristiyan olarak degistirilmisti daha once!
    Cok tesekkuur ederim

    1. Bebegimin ismi kayınvalide ismi Aysel. Bu ismi kullanmakta zorlandık anne adı olduğu için. Yanına eda ismini eklemek istiyoruz. Davada isim degisikligine sebep olarak ne gösterebiliriz?

  7. merhabalar ben isim değiştirme davası açmıştım ama takip edemediğim ve yasal süre içinde yenilemediğim için açılmamış sayılmasına karar verildi.isim değiştirme yerine ekletme davası açsam derdestlik durumu söz konusu olur mu?

  8. Merhaba ben isim ekletmek istiyorum çünkü dogdugumuzda ismimizi bize sormadan koyuyorlar bu yüzden 2 isim olmasında sakınca bulmuyorum kanunen yaşım herşeye tutuyor bu yüzden hakım olduğunu düşünüyorum eğer turkiyede olmuyorsa çifte vatandaş olarak bunu halletmeyi düşünüyorum

    1. Merhabalar, Dava açarak isim değişikliği talep edebilirsiniz. Ancak doğduğunuzda isminizi size sormamış olmaları, isim değişikliği talebiniz için haklı bir gerekçe olarak görülmeyecektir. Başka bir haklı gerekçe öne sürmelisiniz. Bilginize…

      1. Bebegimizin ismi Aysel. Babaanne ismi. Babaanne ve bebegin ismi aynı olunca karışıklığa neden oluyor. Bu gerekceyle bebeğin adına başka isim ekleyebilir miyiz ve sahit gerekli mi?

      2. Merhaba ben Kadir ama lise deyken başka bkr isimle taninmaya başladım ben bu ismi eklemek istiyorum bunun avukat yada avukatsız nasıl haledebilirim acaba

        1. Merhabalar.
          İsim ekletme davası açılarak isim ekletmek mümkündür. İsim ekletmek/değiştirmek için geçerli bir nedeninizin olması gerekmektedir. Çevreniz tarafından uzun yıllardır farklı isimle tanınmanız genellikle geçerli bir neden sayılmaktadır. Süreç profesyonel bir şekilde yürütülürse daha sağlıklı sonuç alınmaktadır. Daha detaylı bilgi almak için lütfen bizimle iletişime geçiniz.
          İyi günler dileriz.

  9. Merhaba 2019 sonuna kadar mahkemeye dava açmadan soyadı beğenmeyen insanla r değişitebiliyo bu isim yanına isim yazdırmak için de gereklimi

    1. Merhabalar, İsim veya soyisim değiştirme/ekletme yalnızca dava yoluyla talep edilebilmektedir. Dava harici bir başvuru imkanı bulunmamaktadır. Bilginize…

  10. Merhabalar bebeğimize eşim annesinin adini koydu. Yeni isim eklemek istiyorum. Dava açarak ekleyebiliyoruz sanırım. Isim eklemek için mahkemeye sebep olarak ne gösterebiliriz?

    1. Merhabalar, isim ekletmek için dava açmanız gerekiyor. Aynı ailede birden fazla aynı isimli kişinin bulunması hasebiyle kişileri ayırt etmek amacıyla kullanılan ek isimlerin, isim ekletme talebiyle açılan davada haklı sebep olarak ileri sürülmesi de mümkündür. Bilginize..

      1. Merhaba benm ismim elmas ama dogdugumda kulagıma neşe olarak okunmus kimliģe ekletmek istiyorm bu gecerli sebep midir ?

        1. Merhabalar, Mahkeme geçerli sebep olarak kabul etmeyecektir. Bu konuda verilmiş yargı kararlarını inceleyerek geçerli sebeplerin neler olduğunu öğrenebilir veya davanızı bir avukat aracılığıyla açabilirsiniz. Bilginize…

        2. Merhabalar. Kızımın adı babaannesinin adı. İkinci isim eklemek istiyorum. Sebep olarak aynı ailede birden fazla aynı ismin karışıklık olusturması gösterilirse mahkeme bunun ispat edilmesini ister mi? İsterse ispat olarak şahit mi gerekir? Şahit aile içinden birisi olsa sorun olur mu?

  11. Benim adim elif . Elif duru diye ekletmek istiyorum . Elif ismi cok yaygın diye bir gerekce sunsam kabul görülürmü

    1. Merhabalar, kanun koyucu isim ekletme davalarında haklı nedenleri düzenlememiştir. Herhangi bir neden haklı neden olarak nitelendirilebilir. Bilginize..

  12. Merhabalar, bebegimizin adı kayinvalidemin adıyla aynı. Bu ismi kullanmak ailede karışıklığa sebep oluyor. Yeni isim eklemek istiyorum. İsim eklemek için davada tanığa gerek var mi acaba?

    1. Akrabalarım arasında benimlle aynı ad soyadı yaşıyan 8 kişi var ismimim yanına babamın ismini ekletmek için dava açsam olumlu olurmu…

  13. Merhaba,
    Ben bosanali 10 sene oldu ama hala eski esimin soyismini tasiyorum.Türkiyede evlenmis, yurtdisinda bosanmistik.Yurtdisinda yasiyorum ve bu bosanma kararini henüz türkiyede tanitmadim, cünkü hic gerek olmadi. Yurtdisinda ise zaten sorun degil. Fakat Bu bosanma kararini Tr dede tanitmak istiyorum, o vakit kizlik soyismimi alacagimi eger hala eski esimin soyismini kullanmak istersem onunla birlikte basvurmam gerektigini söylediler.Maalesef böyle birseyi gerceklestirmem söz konusu degil. Buna nasil bir cözüm bulabilecegim konusunda yol gösterebilirmisiniz?
    Tesekkürler

  14. Amcamın yıllarca kavuşamadığı aşkının adını yıllardır taşıyorum. Git kendi kızına koy bu ismi yiyorsa. ilk adım Tuba. Dava açıp Tuba ismini ekleteceğim. Neticede Ümmühan ismiyle de kaç yıllık hukukumuz var. Ona da kıyamıyorum. Şu gerekçelendirme kısmı ne alaka. Benim rızam alınmadan konan bir ismi değiştiriyorum. Hem bu hakkı veriyorsun hem haklı gerekçe istiyorsun. Bu ne biçim iş?! Avukat tutacağım. Ortalama ne kadar masrafı ve süresi olur bu işin? teşekkür ederim.

    1. Merhabalar, dava masrafı hakkında tam bir rakam verememekteyiz. Vekil ile temsil edilmemeniz halinde yaklaşık 1000 TL dava masrafı olacaktır. Yargılama süresi hakkında tahminde bulunmamız mümkün değildir. Bilginize..

  15. Merhaba, küçükken annemin koyduğu ismi(Jale) amcam beğenmiyor diye kendi istediği koyduruyor (Rabia) müdürlükte. Kimlikteki ismimi okula başlayınca öğrendim yıllardır Jale olarak seslendi herkes sonra okul döneminde Rabia diye alıştı herkes ama ben Jale’yi kullanmak istiyorum şuanda herkese Jale adım diyorum ama resmi adım olmadığı için beni sıkıntıya sokuyor bu geçerli bir sebep midir ve dava açsam ortalama kaç ay sürer teşekkürler

    1. Merhaba ben başka bir dine mensubum. İsmim Türk ismi, yanina kutsal kitabimizda geçen başka bir ismi daha ekletmek istiyorum.
      Atıyorum mesela Ayşe Rebecca gibi.
      Yabancı bir isim almam mumkun mu? Haklı bir neden sayılır mı?

      1. Merhabalar.
        İsim ekletme davalarında geçerli ve haklı nedenleriniz olması halinde hakim bu nedenlerinizi genellikle kabul etmektedir. Bahsettiğiniz husus din hususu olduğu için haklı bir neden olarak sayılabilir. Ancak şunu da belirtmek isteriz ki sürecin profesyonel bir şekilde yürütülmesi çok önemlidir, avukat tutmanız şart değil fakat avukatla daha iyi ilerleyebilecek bir süreçtir. Daha detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.
        İyi günler dileriz.

  16. Merhabalar yanıtlarsanız sevinirim benim ismim muhammet ancak arkadaş ortamında çok fazla küfürlü veya günah olan şeyler yapabiliyoruz ismimi kaldıramadığımı bu yüzden kaynaklı yanına isim eklettirerek bir nebze olsada bu tür düşünceleri kafamdan kaldırmak istiyorum Çok ağır bir ismim oldugunu biliyorum sizce bu geçerli bir sebebmidir teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir