SAHTE DİPLOMA

sahte diplama

Son yıllarda sahte diploma düzenlenmesi ve bu şekilde çalışma hayatına girilmeye çalışılması gündemdedir. Bu şekilde devlet memuru olan kimseler dahi zaman zaman basında yer almaktadır. Eylemlere girişilmesi ile birçok suç icra edilebilir vaziyette karşımıza çıkmaktadır. Örneğin; suçu işleyen kimse resmi belgede sahtecilik suçunu (Türk Ceza Kanunu 204/1)  ve ayrıca devlet memuru oldu ise nitelikli dolandırıcılık suçunu (Türk Ceza Kanunu 158/1e) işlemiş olabilecektir. Bu yazımızda resmi belgede sahtecilik suçu üzerinden gideceğiz.

Türk Ceza Kanunu madde 204: “(1) Bir resmi belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte resmi belgeyi kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Görevi gereği düzenlemeye yetkili olduğu resmi bir belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren, gerçeğe aykırı olarak belge düzenleyen veya sahte resmi belgeyi kullanan kamu görevlisi üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (3) Resmi belgenin, kanun hükmü gereği sahteliği sabit oluncaya kadar geçerli olan belge niteliğinde olması halinde, verilecek ceza yarısı oranında artırılır.”

Sahte belge oluşturmak; olmayan bir belgeyi düzenlemek veya mevcut gerçek bir doküman üzerinde tahrifat yapmak suretiyle değişiklikler yapmak ve bu dokümanı çıkar sağlamak için kullanmaktır. Sonuç olarak haksız menfaat temin etmek amacıyla kanuna aykırı olarak hazırlanmış her türlü evrak ile var olan bir belge üzerinde değişiklik yapılmak suretiyle aldatma ve menfaat kastı, sahteciliğin konu ve kapsamı içine girecektir.

Sahte diploma ile resmi belgede sahtecilik suçunun oluşabilmesi için, düzenlenen sahte diplomanın aldatma yetenegini itfa edecek şekilde düzenlenmiş olması gerekmektedir. Bu halde bir kimse yukarıda saydığımız eylemleri gerçekleştirirse, Türk Ceza Kanunu’nun 204. maddesinin ilk fıkrasındaki suçu işlemiş sayılacaktır.

Belirtmemiz gerekir ki; diploma, terhis tezkeresi, adli sicil fişi, ikametgah kağıdı… gibi bir memur tarafından sicil, kayıt yahut sair belgelerin kapsam ve içeriğine dayanılarak oluşturulan belgeler onaylı özet sayılmaktadır. Bu halde esas belge olmayan ancak; bu esas belgeye dayanılarak düzenlenen belgelerin tümü onaylı özet  kabul edilmelidir. Bu tür onaylı özet belgeler üzerindeki sahtecilik suçları ancak görevli bir memur tarafından işlenebilir. Nitekim Türk Ceza Kanunu’nun 204. Maddesinin ikinci fıkrası fail bakımından kamu görevlilerinin suçu işlenmesi halini düzenlemektedir. Onaylı bir özette memur olmayan bir kimse veya görevi dışında hareket eden bir memur sahtecilik yaparsa fail, ancak görevli memur olabileceğinden 204. maddenin ikinci fıkrasına uyan bu eylemden dolayı cezalandırılamayacaktır.

Yargıtay 11. Ceza Dairesi 2010/15230 Esas, 2013/118 Karar sayılı içtihadı: “…Sanık hakkında …Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düzenlenen 28.05.2007 tarihli iddianame ile …Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsüne ait sahte lisans diplomasını notere onaylatıp iş başvurusunda kullanarak resmi belgede sahtecilik suçunu işlediği iddiası ile kamu davası açıldığı, bu dava sonucu hukuki kesinti meydana geldiğinden teselsül ile temadiden söz edilemeyeceği, sanığın daha sonra 25.07.2007 tarihinde aynı sahte diplomayı notere onaylatmak için götürmesi eyleminin ayrı bir suç oluşturup 04.12.2007 tarihli iddianame ile resmi belgede sahtecilik suçundan açılan kamu davası nedeniyle ayrı hüküm kurulması gerekirken, eylemlerinin tek suç olduğu kabul edilerek yazılı şekilde karar verilmesi…”

Yargıtay Ceza Genel Kurulu E. 2007/11-245 K. 2007/264 T. 4.12.2007: “Sanık, resmi belgede sahtecilik suçundan yargılanmıştır. Uyuşmazlık, suça konu belgenin aldatma yeteneğinin bulunup bulunmadığı noktasında toplanmaktadır. Dosya kapsamından, sanığın yurt dışındaki bir üniversiteden aldığı diploma için denklik işlemi yapılmasını talep ettiği ve neticede denklik belgesi verildiği, daha sonradan söz konusu diplomanın sahte olduğunun tespit edildiği anlaşılmaktadır. Başvuru tarihinde yürürlükte olan bu husustaki yönetmeliğe göre, belgelerin orijinal olup olmadığının araştırılması zorunludur. Bu araştırma ise belgeyi veren kurum nezdinde yapılabilir. Somut olayda, bu hususta bir inceleme yapılmamıştır. İnceleme yapılmış olsaydı, suça konu diplomanın sahte olduğu kolaylıkla anlaşılacak, denklik belgesinin verilmesi de söz konusu olmayacaktı. İdari görevin gerektirdiği araştırma yapılması halinde belgenin sahteliği anlaşılabilecek ise bu durumda belgenin aldatıcılık niteliğine sahip olduğu kabul edilemez. Açıklanan nedenlerle resmi belgede sahtecilik suçundan dolayı berat kararı verilmesi usul ve yasaya uygundur.”

                                                                                                                       Hukuk Desteği

iletisim: [email protected]

27 thoughts to “SAHTE DİPLOMA”

  1. merhaba ben Ersin sahte dipla ile özel bir işe girdim araştırıldığında diploma sahte olunca işten istifa ettim diploma aldığım okul bana dava açmış sahtecilikten şuan yurtdışındayım ve polisler beni sormuş gidince Türkiye ye nasıl bir ceza alırım ve sicilim bozulurmu

    1. Merhabalar, Sahte diploma düzenlemek resmi belgede sahtecilik (cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapistir) ve işyeri açısından da şikayet halinde nitelikli dolandırıcılık suçlarını oluşturabilir. Bu suçlardan yargılanır ve ceza alırsanız sicilinize işler. Bilginize…

  2. Merhaba, ben 2009 yılında askerdim ve babam benim adima lise diplomasi almıs ve geldigimde evlendim bi meslegim olmadigi icin konfeksiyonda calisiyordum sonra islerim ters giitti mecbur kaldim guvenlik sinavina girdim kazandim sonrasi evraklari tamamlayip emniyete verdim emniyet araştirmasinda diploma sante diyip emniyette ifade verdim bu olay 2016 da oldu. Sonra mayis 2019 da durusma var asliye mahkemede ne cikar sizce ama ben bundan hic bir kazanc kazanmadim yanlis yaptim evet kabul ediyorum ama evliyim 2 cocugum var mecbur kaldim.

    1. Merhabalar, Resmi belgede sahtecilik suçunun oluşabilmesi için sahte olarak düzenlenen belgenin aldatıcılık özelliğine sahip olması gerekir. Emniyet araştırmasında diplomanın sahte olduğu anlaşıldığına göre, mahkeme, belgenin aldatıcılık özelliği olmadığına kanaat getirebilir. Böyle olursa, dava beraatle sonuçlanabilir ancak olayın tüm unsurlarını bilmeden net bir yorum yapmak yine de sağlıklı olmaz. Bilginize…

    2. Merhaba Kenan bey benimde başıma aynı şekilde geldi bana yardımcı olabilir misiniz benimde 5 ayda mahkeme varmiş nasıl yapcam bilmiyorum cok tedirginim lütfen yardimcı olurmu sun siz nasıl yaptiniz

  3. Merhaba, bana ulasan mahkeme kagidinda savcı resmi evrakta sahtecilikle benim yargilanmami istemis. Olay sizin anladiginiz gibi guvenlik kursuna gittim kazandim evraklari tamamladim diploma vs sonra 2 ay sonra diplomamin asliyla evraklari verdigim yere gelmem istendi ve orda bana diplomanin sahte oldugu soylendi karakola gittim ifade verdim bu olay 2016 da oldu. O diploma ile hicbir kazanc saglamadim mecbur kaldim diploma istigince emniyet benden. Cunki lise diplomasi gerekiyormus silahli ozel guvenlik olmam icin. Ama yanlis yaptim bagdattan dondu keske yapmasaydim. Bu mayista asli mahkemede durusmam var ve hakim ne yapar cok endiseleniyorum. Lutfen bilgi verirmisiniz.

  4. Merhaba
    10 yıl boyunca aynı şirkette birlikte çalıştığım çalışma arkadaşımın İşten ayrıldıktan 3- 4 ay sonra özel bir üniversitede yönetici kadrosunda çalıştığını öğrendim.Çalıştığı üniversitenin personel tanıtım sayfasında 4 yıllık örgün devlet üniversitesi mezunu olduğu yazıyordu.Çok şaşırdım birlikte Çalıştığımız zaman zarfında herhangi bir üniversiteye gitmiyordu ve lise mezunu olarak işe başlamıştı.Mezun olup olmadığından çok şüphelendim. Yıllarca okumuş,emek harcamış iş bulamamış insanları düşündüm vicanım rahat etmedi. Mezun olduğunu belirttiği üniversiteye mail attım.Ve çalıştığı üniversiteye de mail attım.Diplomasının sorgulanmasını rica ettim.Fakat henüz bir sonuç olmadı.Mezun olduğunu belirttiği üniversitenin harekete geçmesi için mailim yeterli olur mu? Bir netice olur mu merak ediyorum.

  5. Merhaba eski çalıştığım iş yeri sahte diploma ile ben ve benim gibi insanları çok büyük fabrikalara iş için turkiyenin heryerine gönderiyor patronumuz emekli astsubay işten çıkalı 2 sene oldu şikayetçi olsam gerekli ceza verilirmi şimdiden çok teşekkürler.

    1. Merhabalar, şikayetçi olarak savcılığa başvurunuz. Savcılık basit şüphe varlığı üzerine soruşturma başlatmak zorundadır. Bilginize..

  6. merhabalar,mezun oldugum zamanlarda is bulamadim,zor durumda kaldim,ozel bir surucu kursuna diplomami verdim,yonetici olarak gorevlendirilip sadece sigorta odememi yapmislardi.aradan zaman gecti cikisim yapildi sonradan incelemede benim mudur oldugum donemde bazi kisilerin evraklari degistirilip sisteme girilerek,ehliyet sinavlarina baskalarinin girmesi saglanarak, ehliyete bas vuru yapmis kisilerin sinavsiz ehliyet almasi saglanmis,ben hic kursa gitmedim ,imza da atmadim ,maas da almadim,suan idari dava surecinde, sizce nasil bir yol izlemeliyim ,herseyi oldugu gibi anlatinca,bu olaydan sicilimi bozacak bir ceza alir miyim?tavsiyenizi bekliyorum,tesekurler simdiden

  7. Merhaba ben 2014 İnternet üzerinden sahte diploma aldim sonra mejbur kaldim iş için 2019 da özel güvenlik kimliğine başvurdum ancak diplomanın sahte olduğu anlaşıldı özel güvenlik şube müdürlüğünde bana mesaj geldi diplomanızla beraber şubemize gelin diye ben gittim ifade verdim beni gönderdiler geçen hafta bana savcılıktan kağıt geldi sahte diploma dan dolayı 5 ayda mahkeme varmiş ben bu durumda ne yapmalıyım pişmanım keşke yapmasaydım daha 3 aylik çocuğum var lütfen bana yardimcı olun ağlıyorum korkudan ama fayda etmiyor

    1. Merhabalar, hakkınızda kovuşturma yapılması olağan bir durumdur. Kararı verecek sayın mahkemedir, yorum yapmamız mümkün değildir. Bilginize..

      1. Peki Bi fikir verebilirmiisiniz ne yapabilirim bu durumda lütfen zor durumdayım 3 aylik çocuğum var

    2. Merhaba 2010 yılında annemin sağlık sorunları nedeniyle sahte diploma aldım ve silahlı ögg kimliği aldim ve işe girdim taşeron olarak 10 yil içinde 4 farklı firma ile çalıştım bu esnada aciktan liseyi bitirip üniversiteye yazıldım 2019 da sahte diplomamı istediler ve 2021 de bana mesaj attılar gittim ifade verdim diploma sahte olduğu için ve 2 yıl oldu kadroya gectim işimden atilirsam mahkeme sonucu beraat olursam geri dönme şansım var mı ? MEB de bana dava acarmi ve geçmişe dönük ücreti talep ederler mi? teşekkürler

  8. Gençlik spor bakanlığının açtığı yüzme antrenörü kursuna gittim 1 yıl özel spor merkezinde çalıştım sonra diplomanın sahte olduğu iptal edildi diye belge geldi bakanlıktan maddi manevi ceza ne alırım ilk mahkeme çıktım ikinci mahkeme şubata attı

    1. Merhabalar, dosya içeriğini görmeden yorum yapmamız mümkün değildir. Bilginize..

      1. Merhaba iyi günler ben sahte diploma yaptırmak istedim fakat elime herhangi bir diploma yada bir belge geçmedi şimdi beni eşim ile tehdit ediyorlar eşim meb de öğretmen diplomasında herhangi bir sıkıntı yok meb e eşimle ilgili dilekçe yazacaklarmış memuriyetinden olacakmış bunun olması mümkünmü ortada herhangi bir belge yok bununla ilgili ceza alırmıyım yada eşimin işiyle ilgili birşey olur mu

  9. Iyimser günler ben bi fabrikada üç yıl boyunca çalıştım ama hiç bi şekilde diploma vermedim izel hayatımda saklamak istediğim biseyler vardı iş arkadaşlarımdan sonra saklamak istediğim şeyler eski bi tanidigin işyerinde olmasindan dolayı ortaya çıktı ben o işyerine o diplomayı kullanıp girmedim form doldururkende öylesine yanında arkadaşımla dalga geçerek doldurmustuk universite falan yazmıştı arkadşım sonra 3 yıl boyunca o diplomayı istemediler dedikodular yayıldıkça bende onlara aksini ispat etmek için internette sahte diploma hazirlayip özlük dosyama koyulması için verdim ama diplomanın fotokopi olduğu anlasilinca okula yazı yazmışlar ve sahte olduğu anlaşılmış bende okuldan yazı gelince istifa ettim çıktım okul bana dava açmış dün ifade verdim ve herşeyi anlattım ce savcılık arama kararı çıkarmış kaşeli diploma aramak için ben öle bisey yapmadım excel üzerinden hazırladım kaydetmedende sildim ve o diplomanın bana bi getirisi yada kazancı olmadı ben o diplomayı kullanarak o işe girmedim sizce ceza yaptırımı ne olur

  10. Merhabalar, bir şirkette 6 ay boyunca çalıştım sahte diploma hazirlayip özlük dosyama koyulması için verdim ama diplomanın fotokopi olduğu anlasilinca okula yazı yazmışlar ve sahte olduğu anlaşılmış okuldan yazı gelince işten çıkarıldım okul bana dava açmış bugünlerde ifade vereceğim ve herşeyi anlatacağım basit şekilde kaşesi olmayan bilgisayarda hazırladığım bir diploma örneğiydi şuan elimde öyle bir belge yok dahi onun da fotokopisini çektirip verdim. Bu sahte belge ile 6 ay çalışmış oldum bu firmada sizce ceza hapis cezası alır mıyım?

    1. Merhabalar, sahte diploma düzenlenmesi ile resmi belgede sahtecilik suçu oluşabilecektir. İlgili suçun kanunda tanımlanan cezası iki ile beş yıl arasıdır. Bilginize..

  11. selamlar ben 22 yıldır özel bir şirkette ofis elemanıyım . çalıştığım işyeri yurtdışında bir ihaleyi alabilmek için şirket evraklarında bana sahtecilikler yaptırdı ve . bu evrakları yurtdışına sunduk . bu evraklarda notere gidip ben onaylattım . bu durumda şirkettin sahibininmi , benimmi başıma bir iş gelirmi ,cevaplarsanız sevinirim .

    1. Merhabalar, suç konusu eylemi gerçekleştirenlerin sorumluluğu bulunacaktır. Bilginize..

  12. merhaba ben zor durumda oldugum için 2017 yılında abimin diploma fotokopisini çekip üzerinden adım ile tc numarasını değiştirdim iş yerine verdim sonra sahte olduğu anlaşılınca işten çıktım.Cumhuriyet savcısına ifade verdim.sonradan aöf den dava acılmış sizce hangi yolu izlemeliyim?cvp verirseniz sevinir

  13. sayın ilgili:

    Orta da yaptırılan bir sahte diploma var ve polis soruşturmasında takıldı geçemedi ;bundan sonraki süreçte M.E.B
    suç duyurusunda bulunmuş ,vekil le görüşülse dava geri çekile bilir mi. Güvenlik soruşturmasında de takıldığı için
    kazanç elde edilmemiş . (Davalı eşim)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir