Yabancıların çalışma izinlerinin nasıl olduğunu ve nasıl alındığını (Bkz.ilgili yazımız…) ve diğer çalışma izni türleri olan süreli çalışma iznini (Bkz.ilgili yazımız…) ve istisnai çalışma iznini (Bkz.ilgili yazımız…) daha önceki yazılarımızda anlatmıştık. Bu yazımızda ise yabancılara süresiz çalışma izni verilmesi ve süresiz çalışma izninin niteliğini inceleyeceğiz.
Süresiz çalışma izni; Türkiye’de en az sekiz yıl yasal ve kesintisiz ikamet eden veya toplam altı yıl yasal çalışması bulunan yabancılara iş piyasasındaki ihtiyaçları ve belirli bir işyeri baz alınmaksızın verilen izindir. Süresiz çalışma izni konusunda Türkiye ile yapılan ikili/çoklu anlaşmalar bu tanıma dahil değildir, anlaşmalarda aksi kararlaştırılabilir.
Yabancının eğitim düzeyi, mesleki deneyimi, bilim ve teknolojiye katkısı, Türkiye’deki faaliyetinin veya yatırımının ülke ekonomisine ve istihdama etkisi göz önüne alınarak az önce bahsettiğimiz süreler dikkate alınmaksızın süresiz çalışma izni verilebilir.
Süresiz çalışma izni verilen yabancı, süresiz ikamet iznine sağlanan haklardan yararlanır. Yabancının 8 yıllık ikamet süresi hesaplanırken, öğrenim hayatında geçen süreler hesaba katılmaz. Yabancının ailesinin de kendisiyle birlikte kesintisiz en az 5 yıl ikamet etmesi halinde eş ve çocukları da çalışma izni için başvurabilecektir.
Süresiz çalışma izninin iptalini gerektiren haller, süresiz ikamet izninin iptalini gerektiren hallerle aynıdır. Türkiye’de kalan yabancı; sağlık, eğitim ve ülkesindeki zorunlu kamu hizmeti haricinde kesintisiz bir yıldan fazla süreyle Türkiye dışında bulunursa çalışma izni iptal edilir. Yabancının kamu düzeni ve güvenliğine ciddi tehdit oluşturması durumunda, iptal edilen ikamet izinleri için tekrar başvuruda bulunulamaz.
Hukuk Desteği
iletisim: [email protected]