ARAÇTAKİ DEĞER KAYBINA İLİŞKİN NE YAPABİLİRİM ?

images (14)Sahibi olduğunuz aracın herhangi bir nedenden ötürü hasar görmesi halinde, aracınızla muadilleri arasında fiyat farkı oluşabilecektir. Söz konusu durum ise mağduriyete yol açmaya oldukça elverişlidir. Araç her ne kadar onarılmaya çalışılsa da bahsettiğimiz değer kaybını hiçbir onarım önleyemeyecek ve onarım girişimlerinizde harcadığınız bedeller ise başka bir zarar kalemi olarak eksi hanenizde yer  almaya devam edecektir. Saydığımız ve sayacağımız muhtemel zararlardan kurtulma yolu araç değer kaybı davası açmaktan geçmektedir.

Bu davayı açabilmeniz için aracınızın fiilen hasar almış olması ve hasar alan bölgenin daha önce hiç onarılmamış ya da değiştirilmemiş olması gerekmektedir. Eğer aracınız daha önce aynı bölgeden tamir edildiyse ya da onarıldıysa araç değer kaybı davası açmaya hak kazanamayacaksınız. Zira bu halde daha önceki hasarlar değer kaybı oluşturmuş olacağından, son yapılan kaza değer kaybına sebebiyet vermiş olarak gözükmeyecektir.

İlk olarak gerekli evrakları hazırlamanız, sonra da bunlarla birlikte sigorta ekspresleriyle iletişime geçip aracınızda meydana gelen değer kaybının tespitini istemelisiniz. Meydana gelen hasarların tespiti ve karşı taraftan (kusuru oranında) tazmini amaçlı oluşan hak iddiasını kuvvetlendirebilmek için aracınızın hasar geçmişi ve niteliğini, o andaki kilometresini, marka ve modelini, üretim yılını, trafiğe çıkış tarihini ve pazar değerini belgelendirmeniz gerekiyor. Saydığımız bu değişkenler değer kaybının hesaplanmasında  etkili olacaktır.

Araç değer kaybı davasında araçta meydana gelen hasarı talep edebileceğiniz gibi aracın tamiri için gereken zararı ve araç hasarlı olduğu için uğradığı değer kaybını da talep edebilirsiniz. Bunun dışında araç serviste iken başka bir araç kullanmanız dolayısıyla yapmış olduğunuz ulaşım giderlerini de belgelendirmek koşuluyla isteyebilirsiniz

Değer kaybı karşı taraftan ve karşı tarafın zorunlu mali sorumluluk sigortasından talep edilebilecektir. Kasko ve araç değer kaybı ilişkisine bakıldığında ise; genellikle kasko poliçeleri, onarım nedeniyle ortaya çıkan araç değer kayıplarını teminat altına almadığından kasko sigortasından değer kaybına ilişkin talepte bulunulamaz. Ancak bazı sigorta şirketleri, kasko kapsamında araç değer kaybı güvencesine de yer vermektedir, bu ihtimalde değer kaybı talep edilebilir.

Kaza nedeniyle araç değer kaybına uğrayan tek araç sizinki olmayabilir. Kazada sorumluluğu bulunan kişilerin aracında da değer kaybı meydana gelebilir. Ancak trafik sigortası tek bir kişinin araç değer kaybını karşılar, bu kişi kazada sorumluluğu bulunmayan veya sorumluluk oranı az olan kişidir. Kazaya neden olan kişilerin güvencesi ise kasko sigortası olacaktır.

Açılacak olan davada fazlaya ilişkin haklarınızı saklı tutabilir, daha sonra gelecek bilirkişi raporu doğrultusunda talebi ıslah ederek artırabilirsiniz. Bu durumda artırdığınız miktar için faiz, ıslah edilme anından itibaren başlayacaktır.

Araç değer kaybının tahsisi için dava açabileceğiniz süre 2 yıl ile sınırlıdır. Zaman aşım süresi için kazanın gerçekleştiği tarih baz alınır.                   

             Hukuk Desteği

iletisim: [email protected]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir