TRAFİK KAZASI SONRASI SİGORTA UYUŞMAZLIĞINDA HANGİ YOLLARA BAŞVURULMALIDIR?

Daha önceki bir yazımızda Sigorta Tahkim Komisyonu’nunun işlevini siz değerli okucularımızla paylaşmıştık (Bkz. İlgili Yazımız…). Bu yazımızda ise aracın kaskosu yahut bir trafik kazası meydana geldiğinde karşı tarafın zorunlu trafik sigortası ile uyuşmazlığa düşüldüğünde hangi yolun tercih edilmesinde ne gibi faydalar olduğunu açıklamaya çalışacağız.

Trafik kazası sonrasında aracınızda hasar meydana gelmiş olabilir ve/veya aracınız değer kaybetmiş olabilir. Aracınızda meydana gelen hasarı kaskonuzdan talep edebilir, değer kaybını ise trafik kazasındaki karşı tarafın zorunlu trafik sigortasından talep edebilirsiniz (Bkz. Araç Değer Kaybı ile İlgili Yazımız…). Peki kaskonuzla yahut karşı tarafın zorunlu tarfik sigortası ile bir uyuşmazlığa düştüğünüzde ne yapmalısınız?

Öncelikle ihtilaflı olunan sigorta kuruluşuna başvurulmalı, hasar veya değer kaybı ile ilgili istemler iletilmelidir. Bunu sigorta kuruluşuna bir ihtarname çekerek yapmak mümkün olduğu gibi, şirketlerin ayrıca verdiği hizmetlerden faydanalanarak da yapmak mümkündür. Sonrasında istem değerlendirmeye alınırsa sigorta şirketi bir inceleme yapacaktır. Yapılan incelemeye güven duyulmamaktaysa, özellikle araç değer kayıplarında ayrıca eksper raporu da alınabilmektedir. Eksper raporu almanın yanı sıra yine özellikle araç değer kayıplarına ilişkin taleplerde delil tespiti davası da açmak söz konusu olabilmektedir. Açılan delil tespiti davası, sonrası için hem zararın ortaya konması hem de yazılı delil üretilmesi bakımından faydalı olabilir.

Sigorta kuruluşuna başvuru sonrası olumsuz cevap alınırsa yahut hiç bir cevap verilmezse birinci ihtimal olarak görevli ve yetkili mahkemede dava açılabilecektir. İkinci ihtimal olaraksa Sigort Tahkim Komisyonu’na başvurulabilecektir. Bu yollardan daha kısa olanı elbette Komisyon’a başvurmaktır. Zira Komisyon’a yapılan başvuruların en geç 4 ay içerisinde sonuçlandırılması gerekmektedir, ayrıca sigortacılık yapan kuruluş ile sigorta ettirenler arasındaki tutarı 5.000,00TL’ye kadar olan uyuşmazlıklarda, Sigorta Tahkim Komisyonu tarafında verilen kararlar kesin olduğu için karar, Komisyon kararı ile kesinleşmektedir. Belirtmek gerekir Komisyon’a taşınan 5.000,00TL ve üzerindeki uyuşmazlıklar hakkındaki sigorta hakemi kararlarına karşı kararın bildiriminden itibaren 10 gün içinde Komisyon nezdinde bir defaya mahsus olarak itiraz edilebilmektedir. 40.000,00TL’nin üzerindeki uyuşmazlıklar hakkında itiraz üzerine verilen kararlar ise taraflarca temyize gönderilebilmektedir. Dolayısıyla Sigorta Tahkim Komisyon’u hem inceleme için kendisine üst süre sınırı koyduğundan hem de belli miktarların altındaki uyuşmazlıklara ilşkin kararları kesin olduğundan yahut sadece itirazı kabil bulunduğundan süreç dava açılma ihtimaline göre çok daha hızlı işlemektedir. Dava açılma ihtimalinde ise, mahkeme kendini 4 ay ile sınırlamadığı gibi dosyanın duruşmalı incelenmesi, istinaf ve/veya temyizin gündeme gelmesi oldukça uzun bir yargılama sürecinin yaşanacağını öngörmeyi gerektirir.

                                                                                                                      Hukuk Desteği

iletisim: [email protected]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir