İCRA EMRİNE İTİRAZ EDİLEBİLİR Mİ ?

Alacaklının ilamlı icra takibi yapabilmesi için, elinde mahkeme ilamı veya kanunların mahkeme ilamı niteliğinde saydığı belgelerden birinin bulunması gerekmektedir. İlamsız icra takibi başlatıldığında borçluya ödeme emri gönderilirken, ilamlı icra takibi başlatıldığında borçluya icra emri gönderilir. Ödeme emrine itiraz icra dairesine yapılmakta olup, itiraz halinde icra takibi kendiliğinden durmaktadır. İcra emrine itiraz ve şikayet ise icra mahkemesine yapılır. İcra emrine itiraz takibi kendiliğinden durdurmaz. İlamlı icra takibinde, ilamsız icra takibinden farklı olarak Türkiye’nin her yerindeki icra daireleri yetkilidir.

İcra müdürü takip talebini aldığında ilama uygun biçimde bir icra emri düzenleyip borçluya göndermekle yükümlüdür. İcra emrinin takip talebine veya ilama aykırı olması halinde borçlu icra mahkemesinde şikayet yoluyla icra emrini iptal ettirebilir. İcra emrinde borçlunun ilamda yazılı borcu belli bir süre içinde ödemesi (genellikle 7 gün) veya teslim etmesi buna uymazsa ilam hükmünün icra dairesince zorla yerine getirileceği borçluya ihtar olunur. Borçlu icra emrinin tebliği üzerine 7 gün içinde icra mahkemesine başvurarak borcun zamanaşımına uğradığı, itfa veya imhal edildiği itirazında bulunabilir. Ancak hükmün verilmesinden önceki itfa, imhal, zamanaşımı itirazları icra mahkemesinde ileri sürülemez.

İcra emrinin tebliğinden sonra gerçekleşen itfa, imhal, zamanaşımı itirazları her zaman ileri sürülebilir. İtfa veya imhale dayanan istekler mutlaka noterlikçe resen yapılmış veya tasdik edilmiş belgelere veya icra zaptına istinat ettirilmelidir. İcra daireleri veya icra mahkemesi veya mahkeme önünde alacaklı tarafından ikrar edilen belgelerle de itfa itirazı ispatlanabilir.

Borçlu icra emrinde yazılı süre içinde borcunu yerine getirmezse ilamı temyiz etmesi icrayı durdurmayacağından icranın durdurulması için Yargıtay’dan icranın geri bırakılması kararı getirmesi gerekmektedir. Bunun için öncelikle borçlu icra dairesinden, Yargıtay’dan icranın durdurulması kararı getirinceye kadar kendisine uygun bir süre verilmesini istemelidir. İcra müdürü borçlunun alacağın tamamı kadar bir teminat yatırması karşılığında borçluya uygun bir süre verir. Genellikle icra müdürlükleri 60 günlük bir süre vermektedir. 60 günlük süre içerisinde Yargıtay’dan icranın durdurulmasına dair karar gelmezse borçlunun icra müdürlüğüne başvurarak tekrar süre istemesi gerekecektir. Temyiz edilecek hükmü inceleyecek olan Yargıtay dairesi talebi haklı bulursa icranın durdurulmasına karar verir. Bu halde ilamın icrası temyiz incelemesinin sonuna kadar ertelenir.

                                                                                                                                 Hukuk Desteği

iletisim: [email protected]

30 thoughts to “İCRA EMRİNE İTİRAZ EDİLEBİLİR Mİ ?”

  1. Merhaba eşim 2012 yilinida kamil koçda şöförlük yaparken 500 TL avans alıyor daha sonra bu avans geri iade edip etmediğini hatırlamıyor.ve ikbin 2019 Aralık ayı bize kamil koçdan icra kağıdı geliyor ve 500 TL borç 1500 TL olarak ödemenizi istiyorlar bize ne önerirsiniz acil

    1. Merhabalar, dosya tutarının artmasının sebebi icra masraflarıdır. Alacaklı vekili ile anlaşma yoluna gidebilirsiniz. Bilginize..

      1. Merhaba ben eski eşimin çalıştığını ispat ettirip eşime bavlanan yoksulluk nafakasını iptal etmeme ragmen yıllar sonra tekrar temize gidip davayı eşimin avukatı kazandı ve bu sürede biriken nafakayı benden aldı.borcu tamamen icra yolu ile 10 takside ödememe ragmen Aradan 6 veya 7 ay geçtikten sonra bana tekrar 1245 TL alacagı varmış bundan benim haberim yok benim şu an kredi ile 5 ay önce aldığım evimin tapusuna haciz koydurmuş bunu ben e, devlete, girince daha yenı ögrendim bu parayı öedesem olurmu

        1. Merhabalar, borcunuz kesinleşmiş ve ödeme yapmanız gerekmektedir. Bilginize..

          1. Bankalara kredi kart borcumdan dolayı varlık grublarina devretmiş 750 TL borcum 15000 olmuş 10000 TL borcum 60000 olmuş 4000 TL olan borcum 30000 TL olmuş nasıl bir yol izlemem gerek daha yeni 10 gün oldu işbaşı yaptım. Kredi kartlarimin tamamı 4 adet dosyam yanılmıyorsam 2008 de açılmış

          2. Merhabalar, borçlunun vadesinde borcunu ödememesi halinde faiz işlemektedir. Alacaklı veya alacaklı vekili ile anlaşmanız faydanıza olacaktır. Bilginize..

  2. merhaba 2016 yılında 9000 tl,lik borç için emekli maaşımdan kesilmesi için muafakat verdim aylık taksitler halinde kesinti yapıldı ve borç bitti fakat avukat tekrar faiz uygulamış 1700 tl muafakat vermediğim halde tekrar maaşımdan kesinti başladı eski muafakat geçerli oluyormu ve ben bu kesintiye itiraz edip geri iadesini alabilirmiyim teşekkür ederim.

  3. selam aleyküm benim babam çifci şeker banka olan borcunu zamanında ödeyemediği için içralık oldu borcu 19.200 tl idi bankadan 1 hafta süre istemesine rağmen banka müdürünün babama git avukatla hallet işini demesiyle birlikte 40 gün sonra icra memurlarının evegelerek 28.100 tl borcunuz haciz işlemi yapacaklarını söyleyip yapacak bir şey olmadıgı için babamın da üzerine bir şey olmadıgı için bir şey yapamadan gittiler şimdi ben avukat ile anlaşmak için 3-4 kez aradım ama avukat gördüğüm en anlaşılmaz bir avukat ne yapmam lazım bana yardımcı olurmusunuz şuan net burç 30.000

    1. Merhabalar, borcunuzu ödemek için önünüzde 2 yol bulunmaktadır. Alacaklı vekili ile anlaşma veya dosya kapak hesabını icra dairesi hesabına ödeme. Bilginize..

    2. Ev aldım vaz gectim emlakcı komisyon bedelim 3bin istedi söz leşle yaptığım için ödedim ödediyime dair dekora var bana8ay sonra icra bildirisi geldi ne yapa bilirim

      1. Merhabalar, ödeme emrinde yer alan borcunuzu ödediğinize dair itirazda bulunabilirsiniz. Takip duracaktır. Bilginize..

    1. Icrayi avukatla anlaşarak haricen odedigimiz takdirde dosyayi kapatti fakat ilerdr tekrardan icra dosyasi açabilirmi?

      1. Merhabalar, dosya haricen tahsil edilmiş ve kapatılmış ise tekrardan açılamayacaktır. Bilginize..

  4. Mrb.
    Biz hukuk mücadelesi veriyorduk karşı tarafın hadsizce açmış olduğu bi dava . 4 yıl boyunca mahkeme oldu avukatsız olarak girdik ve kazandık. Lakin karşı taraf haksızların üst mahkemeye vermiş ve 1 ay içinde açıklanmış veee biz kazanmışken tekrar onlara verilmiş! Nasıl bi adalet sistemi!! 4 yıl git gel kazan ama gel 1 ay dahi sürmeyen mahkemede yenil!! Şimdi karşı tarafın avukatı eve icra göndermiş 6 bin küsür ₺ . 7 gün içinde ödemezsek icra memurları gelirmiş!! Nasıl bi adalet ya nasıl bi sistem!! bu parayı ödemek istemiyorum! Yardımcı olabilir misiniz? Ne yapmam gerekiyor? .

  5. Merhabalar benimnicralik bir dosyam var ve bana hicbir sekilde icra mektubu gelmedi 1100 tl olan borcum 4400 tl olmus ve bazi mal varligima el konulmus bu konuda nasil yapabilirim

    1. Merhabalar, ödeme emrinin tebliğ edilmediğini düşünüyorsanız şikayet yoluna başvurabilirsiniz. Bilginize..

  6. selamlar..ben türk telekoma 2015 te olan icra borcumu 2017 de avukata ödediğim halde 2018 de başka bir avukatlık bürosu beni arayıp aynı kuruma borcunuz var dedi..bu kurumla başka bir temasım olmadı..şimdi yeniden ev hissemde icra görünüyor..ne yapmalıyım..?teşekkürler..

  7. Merhaba geçen sene özel yurda kayıt yaptırdım üniversite için. Fakat dersliğimin farklı bi ilçede olduğunu öğrendim okulun ilk günü. Bu yüzden yurttan kaydımı aldırmam gerekiyordu. Üstelik 800 lira ilk ay ve 500 lira depozito parası vermiştim. Fakat yurttan kaydımı sildirmek istediğimde yurt benden bir senelik sözleşme de geçerli olan kalan ayların %30 unu da yatırmamı istedi. Hakem heyetine başvuru yaptım davayı kazandık. Geçerli sebeplerimden dolayı yurt İlk ay parasını geri yatırdı yurt ve sözleşmenin iptalinı gerçekleşti. Bunun üzerine yurt itiraz olarak tekrar bize dava açtı. Davanın sonucu bize gelmedi ve bugün eve icra kağıdı geldi. Kalan ayların %30 ünü yatırmamıza dair. Bu süreçle ilgili yasal haklarım nelerdir icra nasıl durdurulur? .Çünkü mahkeme zaten bizim tarafımızca başında karar kılmıştı.

    1. Merhabalar, ödeme emrine 7 gün içinde itiraz etmeniz halinde icra takibi duracaktır. Bilginize..

  8. Merhaba ben öğrenciyim,geçen yıl kaldığım apartta kaldım.Ev sahibi ödenen kiraları bir deftere geçiriyor biz bütün kiraları tam odememize rağmen bir aylık kirayı odemedigimizi söyledi kira 280 TL icraya verdi 1850 TL borcum var ne yapabilirim yardımcı olur musunuz?

    1. Merhabalar, ödeme emrinin tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde itiraz etmeniz halinde takip duracaktır. Bilginize..

  9. Merhaba , ben 6 yıl önce özel öğrenci yurdunda kalıyordum senet imzalattılar anneme 4 ay kalıp yatay geçiş yaptım şehir değişikliği, yurda bunu ailem bildirdiği halde bu seneti icraya koymuş annem yaşlı dededen kalan toprağı var toprağa haciz koymuşlar ne yapılabilir bu durumda

    1. Merhabalar, ödeme emrine beş gün içerisinde itiraz edebilirsiniz. Bu durumda takip duracaktır. Bilginize..

  10. Merhaba ilamlı mahkeme kararını Vakıfbank ödeme yapmadığı için bugün icraya verdim avukat um yoktur. Örnek 1 i doldurdum ancak faiz oranıyla ilgili görevlilerden durumu açıklayıp yardım istedim yardım edemeyeceklerini söylediler ve ben sadece yasal faiziyle istiyorum diye yazdım kARşı tarafın avukatı var ve muhtemelen icra emrine itiraz edecek faiz oranı net yazılmadığı için öyle dediğiniz gibi icra müdürleri uygun bir icra emri hazırlamıyorlar maalesef. Yasal faiziyle ibaresi yeterli olur mu? zira avukatı olmayanlar bu faizi hesaplama konusunda yetersiz kalacaklar(benim gibi)teşekkürler

  11. merhaba, icra takibine müdürlük yetkisine itiraz edersem e devlette dosya 1 yıl açık kalır mı? yani e devlette hala icra takibi görünür mü?

  12. Merhaba 9 ay önce Internet’ten alısverıs yapmıştım ama odemesıde yapıldı ve bana dava acıkmış 2 000 tl olan ürünler 7 bın tl olarak dava açılmış ıcra davası ıtıraz da bulundum ama tekrar nasıl yapmalıyım odemesı yapıldı neden bunu yaptılar bılmıyorum

    1. Merhaba, Yasal süre içerisinde itiraz ettinizse takip durur, karşı tarafın itirazın iptali davası açma imkanı vardır. Şayet böyle bir dava açılırsa, o davada borcu ödediğinizi ispat etmeniz mümkündür. Bilginize..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir